Cum să îndepărtezi cele mai comune pete de pe covor

Pete covor

Vremea de afară nu avantajează deloc curăţenia casei şi trebuie să întreţinem mai des covoarele şi mocheta, astfel vor arăta bine o perioadă cât mai lungă între spălările de la curăţătoria profesională.

Iată cum se curăţă petele cel mai des întâlnite:

1. Urmele de ciocolată
Cine se poate abţine de la ciocolată? Cu siguranţă sunt puţini! Se întâmplă uneori să cadă firimituri de ciocolată pe covor şi, dacă nu remarci la timpul potrivit, acestea se vor lipi de fibrele covorului. Nu este totul pierdut, căci poţi să le cureţi cu o cârpă curată înmuiată în detergent special pentru covoare şi apă călduţă sau cu fulgi raşi de săpun amestecat cu apă. Trebuie să ai grijă doar ca locul să se usuce complet înainte să calci pe covor.
2. Ceara de lumânare
Accidente se întâmplă, iar dacă ceara de la lumânare a picurat pe covor sau un copil mai năstruşnic a pus guma de mestecat direct pe mochetă, nu trebuie să disperi. Încearcă următoarea metodă: foloseşte fierul de călcat încins peste o foaie de hârtie pe care ai aşezat-o pe pată. Mută hârtia în aşa fel încât să absoarbă toată ceara din zona respectivă.

3. Cerneala poate fi una dintre cele mai dificile pete
Cel mai dificil lucru atunci când vrei să cureţi o pată de cerneală este să eviţi răspândirea în fibrele covorului. Prima condiţie, valabilă de altfel pentru toate petele, este să acţionezi repede. Foloseşte un şerveţel absorbant pentru a te asigura că elimini cât mai mult din cerneala vărsată, apoi, cu o cârpă curată pe care ai pus câteva picături de alcool medicinal şterge bine zona. Spirtul este cel mai bun ajutpr în acest caz.

4. Îndepărtarea petelor de cafea
În cazul în care nu sunt tratate în mod corespunzător pentru o lungă perioadă de timp, petele de cafea vor lăsa o culoare galben-maronie, care va fi destul de greu de eliminat. Astfel, este ideal să uscaţi rapid locul pătat înainte de a se infiltra prea mult în fibra covorului. Apoi amestecă o lingură de detergent lichid ;i 1 lingură de oţet alb cu două căni de apă. Pulverizaţi amestecul pe locul respectiv, lăsaţi la înmuiat 15 minute apoi ştergeţi şi clătiţi cu apă caldă.

5. Petele de sânge
Orice aţi face, evitaţi apa caldă! Aceasta va întinde pata şi mai mult şi o va fixa, folosiţi astfel doar apă rece şi detergent. Uscaţi zona în profunzime după curăţare.