Covoare româneşti, între tradiţie şi artă

covoare romanesti

Odinioară nelipsite din orice casă din România, covoarele tradiţionale făceau parte din „avuţia” familiei şi erau moştenite din generaţie în generaţie, fiind renumite pentru frumuseţea şi rezistenţa lor.

Ţesutul covoarelor era în spaţiul românesc una dintre principalele ramuri ale artei populare, perioada de maximă glorie fiind considerată în secolul al 18-lea şi început de secol 19. Doar coloranţii naturali era folosiţi la vopsirea fibrelor de lână, obţinuţi din diferite rădăcini sau tulpini de plante, flori sau insecte. Se cunoştea momentul optim pentru recoltare şi reţeta de prelucrare pentru a se obţine o anumită intensitate a culorii. Ţesutul se făcea exclusiv manual, la războaiele de ţesut, şi era nevoie de multă răbdare şi migală pentru a realiza fiecare covor.

Imaginaţia artiştilor populari era impresionantă, covoarele, scoarţele şi tapiseriile fiind decorate cu motive dintre cele mai diverse, în culori pline de viaţă, care reflectă identitatea naţională românească.

Covoarele tradiţionale româneşti sunt în continuare apreciate la adevărata valoare în întreaga lume.

Meşteşugul popular se mai păstrează astăzi în anumite zone cu tradiţie din România. Covoarele olteneşti cu ornamente inspirate din natură, flori, păsări şi arbori sau covoarele din Banat cu motive geometrice, cele din Moldova cu motive florale pe fond negru sunt foarte căutate atât în ţară, cât şi în străinătate.

Pentru realizarea covorului tradiţional se foloseşte urzeala din fire de lână, cânepă sau bumbac de diferite grosimi, acoperite de fire de lână. Cel mai frumos, rezistent şi plăcut la atingere este covorul din lână, care este moale şi elastic, iar în timp prinde o patină foarte frumoasă.

Te aşteptăm la Spălătoria Mercur, din Cluj-Napoca, Str. Detunata nr.1, cart. Gheorgheni. Ai intrebări sau doreşti transport de la sau spre domiciliu? Nimic mai simplu! Sună la 0264-44-6652 ; 0264-44-9999 sau 0752-66-5038 şi noi te vom ajuta să ai un covor impecabil!