Codul bunelor maniere acasă– Musafirii se descalţă sau nu?

musafirii se descalta

În Japonia, China sau Coreea, oricine te vizitează acasă se descalţă la intrare. Dar la noi cum este politicos să procedăm? Codul bunelor maniere spune că este o lipsă de respect să le ceri invitaţilor să se descalţe, chiar dacă le oferi papuci de casă. Dar atunci, cum eviţi să îţi murdăreşti casa şi covoarele?

Multe persoane nu se simt confortabil când sunt rugate să-și scoată încălțămintea la intrarea în casă. A-şi scoate pantofii echivalează pentru unii cu un nivel de intimitate pe care nu sunt dispunşi să îl aibă cu persoana pe care o vizitează. Altora pur şi simplu ne le place să-şi arate picioarele sau şosetele în public, nefiind obişnuiţi cu astfel de cerinţe.

Este dificil să iei o decizie, vrei ca vizitatorii tăi să se simtă bine la tine, dar totodată nici nu vrei să priveşti calm cum murdăria de afară se instalează confortabil la tine în casă. Pantofii de exterior nu aduc cu sine doar mizeria vizibilă cu ochiul liber, ci şi o mulţime de bacterii responsabile de apariţia infecţiilor, precum E. coli, klebsiella, după cum au arătat studiile recente.

Nu există o regulă general, iar cuvintele “alege-ţi bătăliile cu grijă” se potrivesc şi în acest caz. Dacă afară plouă torenţial şi musafirul apare plin de noroi la uşa ta, evident că va fi rugat politicos să se descalţe, dar dacă organizezi o petrecere nu vei descălţa la uşă doamnele care au sosit încălţate elegant pentru ocazie.

Ca să preîntâmpini cât mai mult “daunele”, trebuie să fii pregătit, însă. În primul rând, este de dorit ca la intrarea fiecărei case să fie aşternute covoraşe pe care musafirii să-şi poată şterge pantofii: unul în exteriorul uşii, altul la interior. O traversă frumoasă în hol sau zona de primire va ajuta, de asemenea, la evitarea murdăririi covoarelor din camera principală. Este bine să ai la dispoziţie un set de papuci de casă de mai multe mărimi, ideal de unică folosinţă, pentru că multe persoane pot refuza să folosească o pereche de papuci vechi din motive de igienă.

Tu ai obiceiul de a ruga oaspeţii să se descalţe în vizită? Cum procedezi în aceste situaţii?

Apelează Spălătoria de covoare Mercur pentru curăţarea profesională a covoarelor tale! Contactează-ne la 0751.957.754!